landvreugd_solo_expo_0001  Solo expositie Charl Landvreugd

Solo expositie Charl Landvreugd

Op vrijdagavond 25 oktober a.s. opent CBK Zuidoost de solo-expositie Movt.Nr.10:Ososma van beeldend kunstenaar Charl Landvreugd. Landvreugd maakt een zeer grootschalige installatie dat gebaseerd is op de plattegrond van een Tembe. Tembe is de verzamelnaam voor traditioneel houtsnijwerk en schilderkunst gemaakt door Marrons in de binnenlanden van Suriname. Movt. Nr.10: Ososma is een kunstwerk én tentoonstelling in één. De opening zal plaatsvinden in het pand op de Hullenbergweg 1 (tov Ikea). Te zien t/m 13 december.

FEESTELIJKE OPENING MOVT.NR.10:OSOSMA
SOLO-EXPOSITIE CHARL LANDVREUGD
DATUM: Vrijdag 25 oktober 2019
TIJD: 17- 20 uur
ADRES: Hullenbergweg 1, 1101 BW, Amsterdam (tov Ikea)
Te zien t/m 13 december.

Gratis Entree.

Over Charl Landvreugd
Charl Landvreugd (NL, 1971) is een internationaal werkende Nederlandse beeldend kunstenaar. Sinds 2019 is hij Lid van de Academie van Kunsten (onderdeel van KNAW) en een van de weinige kunstenaars in Nederland met een PHD.


Over het werk
Movt. Nr.10: Ososma is een solo-expositie van Charl Landvreugd in opdracht van CBK Zuidoost. Landvreugd maakt een nieuw werk op zeer grote schaal dat is gebaseerd op de plattegrond van een Tembe (verzamelnaam voor traditioneel houtsnijwerk en schilderkunst gemaakt door Marrons in de binnenlanden van Suriname) dat tegelijkertijd de drager vormt van ander (bestaand en nieuw) werk van de kunstenaar. Daarmee is Movt. Nr.10: Ososma een kunstwerk én tentoonstelling in één.

De expositie is een zelfportret van Landvreugd en toont een kritische reflectie op ergens bij willen horen, terwijl je in wording bent. De expositie geeft snapshots weer van een creatief proces, van een ‘practice’ waarin een diversiteit aan materiaal en stijl is gebruikt. En is het een platform voor tijdelijke interventies, zoals performances en een publiek programma. Inhoudelijk geeft het een context voor het vaste thema uit het werk van Landvreugd: een reflectie op de culturele hybriditeit als uitgangspunt in de 21e eeuw.

Gedurende de twee maanden van het project wordt de ruimte ofwel de doos of het sculptuur (en de overige oude en nieuwe werken) additioneel geladen met betekenis. Dit gebeurt doordat op gezette tijden performances in de ruimte plaatsvinden. In de Afrikaanse en ook Surinaamse traditie is het geven van betekenis aan levenloze voorwerpen door middel van dans en muziek een diep gewortelde traditie. Een traditie die door de tot slaaf gemaakten is meegenomen naar Suriname en daar – net als in Nederland in sommige delen van de Surinaamse gemeenschap – bewaard is gebleven als cultureel gebruik. Zonder die interactie zijn en blijven gekoesterde voorwerpen in eigenlijke zin doods en weinigzeggend. De performances die tijdens het project door Landvreugd gerealiseerd worden sluiten aan bij deze performatieve traditie maar hebben tegelijkertijd een autonoom scenario met eigen vormgeving. Landvreugd laat zich bij de performances – uitgevoerd door hemzelf en of andere ‘dansers’ – onder meer inspireren door de dance en club cultuur uit de jaren ’80 en ’90 van de twintigste eeuw; een subcultuur die vanuit vooral de homoscene werd gedragen en vormgegeven. Zo zal, net als in het totaal project, ook het performatieve programma van Movt. Nr.10: Ososma, zich kenmerken door de vermenging van culturele invloeden en tradities.

Side-events
Zaterdag 2 november 19-20 uur: Museumnacht Amsterdam. Guided Tour met Meet & Greet Charl Landvreugd.
Vrijdag 22 november 11- 12:30 uur: Art Amsterdam.Guided Tour met Meet & Greet Charl Landvreugd.