101_jaar_ons_suriname_festival 101-jaar vereniging Ons Suriname festival 18-01

101-jaar vereniging Ons Suriname festival 18-01

Op 18 januari 2020 vierde Vereniging Ons Suriname (V.O.S.) haar 101-jarige bestaan. In december 2019 opende de expositie ‘Vereniging Ons Suriname: 100 jaar emancipatie en strijd’. Het is een meeslepend verhaal dat een geschiedenis van strijd, verzet en emancipatie laat zien.
Tijdens het 101-jaar Ons Suriname festival duiken we met diverse artiesten, schrijvers, activisten en kunstenaars in deze bijzondere geschiedenis én kijken we naar hedendaagse kwesties.

'Je kan toch lezen' over het gebrek aan historische kennis onder Surinaamse jongeren en de Decembermoorden
Met Ananta Khemradj gaan we in gesprek over haar documentaire 'Je kan toch lezen'. In de docu vraagt ze zich af waarom zij en andere Surinaamse jongeren nauwelijks iets weten over het recente, roerige verleden van het land. Na de historische uitspraak waarbij de huidige president van Suriname Desi Bouterse werd veroordeeld 

Culturele (r)evolutie: de emancipatie van Sranantongo tot 'de taal van de straat'
Met de auteurs van het boek 'Op zoek naar Papa Koenders' Andre Reeder, Roy Wijks en Jules Rijssen en de auteur van het Smibanese woordenboek Soortkil gaan we in gesprek over de culturele (r)evolutie van het Sranantongo. 100 jaar geleden was het nog taboe om de taal te spreken, tegenwoordig gebruiken jongeren in Nederland dagelijks woorden die uit het Sranantongo komen. 

Beweging in de culturele sector? Suriname in de spotlight

In 2020 viert Suriname 45 jaar onafhankelijkheid. In de aanloop daarnaartoe openden in Amsterdam diverse tentoonstellingen, onder andere in De Nieuwe Kerk, het Museum Van Loon en het Tropenmuseum. De expo ‘Vereniging Ons Suriname: 100 jaar emancipatie en strijd’ bij The Black Archives vertelt verhalen van emancipatie, strijd en verzet vanuit het perspectief van verschillende generaties Surinamers in Nederland zelf. Het Amsterdam Museum besloot de term ‘Gouden Eeuw’ te schrappen en ook andere musea en culturele instellingen ontwikkelen exposities over deze onderwerpen. Terwijl er zo een tien jaar geleden nog een grote stilte was in musea en culturele instellingen rondom het slavernij en koloniale verleden is er nu volop aandacht voor.

Waar komt deze beweging in de culturele sector vandaan en hoe kunnen we ervoor zorgen dat het een duurzame verandering wordt?

Updates over dit programma vindt u hier