Bloei_en_groei_logo Bloei en Groei Venserpolder dreigt te verdwijnen

Bloei en Groei Venserpolder dreigt te verdwijnen

De Bloei & Groei binnentuin in Venserpolder is sinds 2017 een groene oase van rust en positiviteit voor vrouwen uit deze buurt. We hebben recent via de media moeten vernemen dat er een Buurtrechter komt op onze binnentuin. Wij als organisatie of bewoners zijn niet betrokken geweest bij deze beslissing. 
Al jaren pronkt de gemeente met succesvolle buurtinitiatieven (want ‘buurtkracht’ is trending) maar tegelijkertijd worden dezelfde initiatieven als gevolg van ondoordacht handelen door de Gemeente klein gehouden of zelfs om zeep geholpen. Prachtige buurtinitiatieven in de Bijlmer moeten opboksen tegen falend en uitsluitend gemeentebeleid en moeten met elkaar concurreren om schaarse middelen binnen te halen. 
 
Afgelopen maart kreeg deze tuin, opgericht door Ama Koranteng-Kumi nog een onderscheiding van burgemeester Halsema. Toen werd de heldenspeld uitgereikt aan een vijftal bijzondere vrouwen die veel betekenen voor de wijk, échte sleutelfiguren. Want Bloei & Groei "past" in het door buitenstaanders ontwikkelde plan Visie op Zuidoost. Halsema zei: “Bedankt voor jullie bijdrage aan de stad en weet dat we heel erg dankbaar zijn”. Nu dreigt de tuin te verdwijnen omdat op dezelfde plek de 'buurtrechter" moet komen. 
 
Een eerdere brandbrief aan de burgemeester had geen effect. Hierdoor voelen we ons genoodzaakt om in actie te komen. Voor onze stem en die van de bewoners. Wij willen inbreng in plannen en projecten die door de gemeente worden bedacht.
 
 
En wij hebben een korte video gemaakt om op te roepen onze petitie te ondertekenen.
 
De Buurtrechter is een goed initiatief en wij denken dat dit kan bijdragen aan de veerkracht van de buurt. Maar dat die hier zou komen, zou een symbolische en letterlijke mokerslag zijn. Het werk, bloed, zweet en tranen van de vrouwen van Venserpolder, vrouwen die elders in de wijk en de maatschappij moeten knokken tegen buitensluiting, die hier persoonlijk welzijn, gemeenschap en veiligheid vinden -  wordt met een handtekening in een achterkamer teniet gedaan. Een wijkinitiatief, de door bewoonsters gerunde healing garden in een wijk die jaren verwaarloosd is en alleen van boven bestuurd, zonder overleg als 'serene achtergrond' genomen voor de buurtrechter.