Ala Sma Tori tentoonstelling 24 juni 2022

 

Wat betekent Keti Koti voor de mensen van Zuidoost?

Keti Koti project: Ala Sma Tori is een serie kunstwerken van kunstenaar Maartje Jaquet rond Keti Koti. De overzichtstentoonstelling is te zien van 24 juni tot en met 15 juli 2022 in Open Space Heesterveld.

Jaquet was in 2017 Artist in Residence in BIJLMAIR en in 2019 in Paramaribo, Suriname. Daar legde ze de basis voor deze tentoonstelling. Het is een langlopend project met portretten, getekend met pen en aquarel. Daarnaast zijn er foto’s, video-opnames en interviews met persoonlijke uitspraken over Keti Koti, geschilderd met door haar zelf gemaakt inkt voor elke uitspraak.

Ala Sma Tori is de ondertitel van het project en verwijst naar verhalen (tori) van allerlei (ala) mensen (sma). De expositie geeft een persoonlijk en divers beeld van wat 1 juli betekent voor mensen in en rond Zuidoost, die elk jaar de afschaffing van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen herdenken en vieren.

De kunstenaar zelf is tijdens de openingstijden op de locatie aanwezig voor uitleg, behalve op 1 juli. Hier is een interview op lokale zender Salto te zien met de kunstenaar over het project – het start op 11.12.