Eendagsfestival FaceForward – stories for change 05-02
Tien jaar na het overlijden van Nelson Mandela is zijn erfgoed nog springlevend. Zondag 5 februari vindt het eendagsfestival FaceForward plaats, in ITA, de plek waar de voormalige leider van Zuid-Afrika en vrijheidsstrijder Amsterdam toesprak bij zijn bezoek aan Nederland. Dit eendaagse culturele festival, vol ontmoetingen, talks, optredens en films, viert idealen als vrijheid, zelfbeschikking en gelijkwaardigheid, met als zwaartepunt de jaarlijkse ZAM Nelson Mandela Lezing.
Deze bestaat dit jaar uit drie kortere lezingen door drie sprekers: Marcus Tebogo Desando (Zuid Afrika), directeur van het Prins Claus Fonds, Jerry Afriyie (NL/Ghana), dichter en mensenrechtenactivist en Panashe Chigumadzi (Zimbabwe), schrijver en historicus. Ikenne Azuike introduceert de sprekers en het randprogramma in de RABO-zaal. Verder vinden door het hele ITA-gebouw ontmoetingen en gesprekken plaats, is er kunst te zien, worden films vertoond en zijn er optredens.
Zo praat journalist Bram Vermeulen met vier Afrikaanse collega’s over de rol van onderzoeksjournalistiek bij verzet tegen repressie, gaat Marja Vuijsje met anderen op zoek naar Mandela in Iran, spreekt Ernestine Comvalius met kunstenaar patricia kaersenhout en Junior Mthombeni over Winnie Mandela en andere strijdbare vrouwen, staat Ernst Cole’s heruitgegeven bestseller House of Bondage in the picture en onderzoekt Afrovibes hoe kunstenaars in Afrika bijdragen aan wereldwijde verbinding. Verder is er een muzikaal optreden van Ntjam Rosie, nodigt Marian Genet mensen uit op haar kleurrijke kunstwerk Harmony of Love en komen de wereldbefaamde Soweto Skeleton Movers een voorproefje geven van hun nieuwe voorstelling Unbreakable die zij in samenwerking met hiphoplegende Lloyd Marengo tot stand brengen.
Er worden ook continue (kunst)films vertoond, waaronder The State Against Mandela and the Others, A new country en werk van kunstenaar en filmmaker Lhola Amira (Looking for Ghana & The Red Suitcase en LAGOM - Breaking Bread with The Self-Righteous).
Op het Ajax-bordes is de hele dag de toespraak die Nelson Mandela in 1990 hield voor zo’n 20.000 Amsterdammers te horen. Verder zijn er boeken, kunstwerken en bijzondere uitgaven te koop bij o.m. boekhandel Athenaeum.
De voertaal is Engels, tenzij anders aangegeven.
De ZAM Nelson Mandela Lezing wordt geopend door cultuurwethouder van Amsterdam Touria Meliani.
Kijk voor het volledige programma en het blokkenschema hier.